KRAAMBEZOEK LIMITEREN?

In een cursus cursiefjes schrijven kreeg ik de opdracht om een krantenartikel uit te zoeken waarop je een reactie wilt geven. Dit kwam uit mijn pen.

“ALLEEN MAAR VOORDELEN VOQR MOEDER EN KIND”: IS HET EINDE VAN HET KRAAMBEZOEK IN ZICHT?

 

Ik kom in opstand! Ik ga in staking! Ik organiseer een luiermars.

 

Zou het kunnen? Een einde maken aan het kraambezoek?

Kunnen ze werkelijk mensen verbieden om op kraambezoek te komen? En hoe plannen ze dit te doen? Wie wordt er geweerd? Wordt iedereen verboden om op bezoek te komen? Inclusief grootouders, tantes, nonkels?

 

Ik mag er niet aan denken, dat ik eind oktober, wanneer mijn eerste kleinkind het levenslicht ziet, mij de toegang tot dat kind wordt ontzegd.

Dat tere, zachte velletje, die donzige haartjes, dat hoopje klein geluk, dat deeltje kind van mijn kind.

 

Er valt natuurlijk wel iets over te zeggen. Wellicht zijn er voordelen bij dat mindere kraambezoek. Meer quality-time met je kind en je partner. Meer rust voor moeder en kind. Geen vervelende bezoekers die je moet onderhouden met hapjes en drankjes, geen last van starende ogen terwijl je de borst geeft. Drie volle dagen enkel moeder, partner en kind.

 

Maar daar wringt het schoentje volgens mij.

Waar wij zo een dertig jaar geleden, nog een week mochten verblijven in het ziekenhuis, werd dit teruggeschroefd naar 3 dagen.

Amper drie dagen na je bevalling word je al geacht terug naar huis te gaan. Dan zou je dus, volgens de logica, uitgerust moeten zijn, klaar voor dat nieuwe leven met je kind.

 

Waar wij, toen, tijdens die ene week in het ziekenhuis, iedereen over de vloer kregen, gebeurt dit,  nu,  thuis.

Je komt tijd, slaap en handen te kort, jij en je baby raken overprikkeld, je snakt naar een douche, je verlangt naar een rustig moment, je hunkert naar een warme maaltijd maar er hangt altijd wel iemand aan de telefoon of aan de bel. En doen alsof je niet thuis bent is geen optie.

 

Ik pleit voor de terugkomst van een hele week op de kraamafdeling. Dan wordt er tenminste voor je gezorgd terwijl jij lekker in je kraambed ligt met je baby knus in je armen. Je kunt de nachten doorslapen, want het personeel houdt een oogje in het zeil, je kan je kind veilig in de kamer laten terwijl jij een bad neemt en je wordt gevoed op tijd en stond. Een waar prinsessenleven, voor even.

 

Hoe dan ook, het kraambezoek, al dan niet gelimiteerd, moet blijven! Dat komt en gaat, zoals het moet. Met toeters en bellen, slingers en confetti en een huppelende luierstoet.